Monday, 17 March 2014

Cik Kema is back!!

Assalammualaikum..

It's been a while kan..dekat 2 mggu cik kema tak menjenguk blog ni..maafkan cik kema..huhu..bnyk yg jadi dlm mase 2 mggu ni..yg membuatkan cik kema bnyk berfikir dan muhasabah diri..emm..

Anyway, sbnrnye cik kema baru pulih dari demam Denggi yg skrg ni boleh dikatekan hangat gak la jd kt malaysia ni..selain dr misteri kehilangan MH370 tu..emm..diharapkan jumpela kembali kapal terbang tu ye..

Begini ceritanye..ari Isnin lepas 03/03/2014 Cik Kema masuk office mcm biase, tp mase otw nk ke office cik kema da rase melayang2 je..cik kema mmg da dpat rase yg cik kema mmg nk demam sbb mlm tu cik kema lgsg tak boleh tidur..badan ni rase panas sgt, then sendi2 cik kema mmg rase sakit sgt..tp disebabkn komitmen keje cik kema gigihkan gak msuk office pagi tu walaupun rase mcm nk pitam sgt..smpai office cik kema sempat settlekn keje yg pnting2 dlu then dlm kul 9 camtu cik kema trus shoot g klinik sbb da tak boleh tahan sgt..smpai klinik check suhu doktor trkejut sgt sbb temp 42'c..ambik darah then kene injection then dpat MC 2 ari..

Esoknye disebabkan cik kema rase demam ni makin teruk, cik kema trus g klinik kesihatan Bukit Kuda..as usual ambik darah then check-up..mase tu doktor da listkn cik kema suspect denggi..dlm hati da berdoa da mase tu mntk dijauhkan la bnde2 ni..biasela kalau da g klinik kerajaan ni kan,, memandangkan cik kema still suspect lg so dorang suh dtg semula ari Rabu dan Khamis dan seterusnye kalau demam still tak kebah lagi..so, ari rabu cik kema g klinik ambik darah mcm biase..ari khamis cik kema trpakse drive sndri sbb adik cik kema ade kelas pagi..kuatkan jgak smgt, dgn sakit2 badan + demam drive sensorg g klinik bukit kuda tu..jmpe doktor, ambik darah mcm biase..tp mase ni la doktor dah mmg sahkan yg cik kema denggi..n kene masuk wad..mase tu Tuhan je tahu perasaan cik kema,,da lemah longlai rasenye satu badan bile doktor ckap mcm tu..terus masuk air then bawak g hospital besar..maka, berkampungla cik kema kt hospital selama 4 ari..

1st day :'(

last day :'(.. sakit okay kene cucuk kiri kanan..huh!!

Hari ini, barulah cik kema masuk office lepas 2 mggu cuti..tu pun, badan still belum baik sepenuhnye..doktor ade ckap yg denggi ni nak baik sepenuhnye mmg take times..paling kejap pn at least sebulan..Ya Allah, cik kema ari2 berdoa semoge cik kema pulih sepenuhnye..bahaye rupenye demam denggi ni smpai bawak kematian..tell u what, mmg cik kema bnyk muhasabah diri dlm tempoh cik kema tak sihat ni..hilang lgsg selera makan, tak boleh tidur, sakit satu badan, dgn hidung berdarah..Allah swt je yg tau mcm mane rase terseksanye..bile fikir balik, mcm ni kot rasenye kalau ajal tu makin dekat dgn kite..

Jadi, doktor cik kema ari2 pesan..banyakkan minum air masak, kurangkan aktiviti luar memandangkan cuaca kita yg tak berape nk menentu (panas memanjang..) dgn jerebu lagi..klau kene demam denggi plak, ade bnyk sgt tips2 nk bagi kurang demam..mcm yg mama cik kema buat, die suh cik kema bynk minum air 100plus (yg da dibuang gas nye) dgn makan sup ketam..+ ayah cik kema ade buat satu jus (mcm jus la ye) dr pucuk daun betik..pahitnye Nauzubillah..errr...pahit gilos..smpai skrg melekat lg rasenye kt tekak ni haa..
sesamela kite jage kesihatan dan kesejahteraan kita ye..(amboi ayat..)..

p/s : cik kema ade mention kan td, bnyk bnde jadi dlm mase 2 mggu ni..nti cik kema update lagi ye :)

till thennn...mmmuuuuaaaahhhh!!

4 comments:

  1. alhamdulillah dah sihat... musibah tu kifarah insyaAllah... take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah semakin sihat..tq :)

      Delete
  2. rumah saya pun nyamuk banyak sangat..risau jugak kalau kena denggi :(..mintak2 dijauhkan..Alhamdulillah hujan dah turun, kurang la sikit jerebu..hehehe..jaga kesihatan ye kak.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..nyamuk pun takleh nk dibendung skrg ni..korg sume pn take care tau..huhu..n tq :)

      Delete