Monday, 12 May 2014

Sepi..

Assalammualaikum..

Ye cik kema tau cik kema lame menyepi..blog ni da bersawang2..owner buat dekk je dgn die..maaf ye.. :(

Masa mula2 buat blog mmg semangat nk berblogging tu kuat sgt..cik kema update mcm2, join GA bagai..tp sejak akhir2 ni, cik kema sibuk sgt..bnyk sgt aktiviti yg cik kema buat, mase tu duk fkir..'oo..nti nak update kt blog la..'..tp endingnyerrrr..sudahhhh..ke laut sume tu..kenape mcm tu...?? sbb cik kema frust..bak kate adik cik kema..cik kema tgh mengalami sindrom2 depressed..

Sekarang, cik kema tgh gigih balik utk buat comeback kt blog..hee..ye..sindrom2 depressed tu xleh nk stay lelame sgt kt cik kema ye..cik kema tgh cuba nk stabilkan balik emosi yg ke laut ni..nk cmpak jejauh anasir2 negatif yg ade kt cik kema..jgn duk linger dekat2 dgn cik kema da..

Apepun,,cik kema nk ucap terima kasih pd yg sudi follow cik kema..dan cik kema nk say sorry lg sekali sbb menyepikan diri..Inshaallah cik kema akn rajin balik berblog-walking, join mcm2 GA dan buat kawan ramai2 lagikkkk...heeee..

till thennnn....mmmuuuaaahhhh!!


Tuesday, 1 April 2014

Emm..sakit hati ke tak..??

Assalamualaikum :')

**Entri ini lebih kepada membebel..tiada sebarang gmbar akan terselit :')

Maaf lame tak merepek..sejak akhir2 ni sibuk memanjang..yela..nk settle keje tertunggak lpas 2mggu cuti sakit aritu..keje yg tertunggak plak bkan sikit, berlambak mcm 2bulan aku tak masuk keje..huh!!

Emm..kalau korang tgk tajuk korang boleh tahu la betapa tepunye cik kema nk cter pun..sedih dan stress..sebelum tu cik kema nk tanyelah kat korang sume, nk mintak pendapat kan..macam mane korang nk buat keje bile korang tahu sesetengah org2 kt office tu termasukla boss korang tak suka kt korang?? Atas sebab korang ni jenis yg bile buat keje, buat je ikut arahan..tak banyak bunyi, bkan jenis orang yg kaki ampu, kaki bodek, kaki putar dan segala macam kaki..macam mane..?? kite tahu orang tak suke kt kite, tp still kite kne hadap gak dorang ari2..sakit hati ke tak..?

Situasi cik kema kat sini lebih kurangla..cik kema jenis buat keje ikut arahan..yela..kite ade boss kan..boss ckap mcm ni, mcm ni la kite buat..then kite akan cuba perbaiki or tambah ape yg kurang bkan utk kesenangan boss kite je termasukla kite dan org lain..cik kema tak sukela buat keje bnyk kali, kan menyusahkan..benda bleh settle 5minit tak payahla drag smpai 5 ari..tp boss cik kema dan sekutunya bkan begitu..dorang mmg suke tgk ktorg especially cik kema terkejar2..disebabkan dorang boss, dorang juz bg arahan jela kan..so ktorang yg bawah2 ni sume terkejar2..report nk esok, arini baru nk bg information, tu pn still tak ckup..kite kne plak cari..then paling sedih bile meeting dorang claim report tu dorang yg buat..walhal yg terkejar2 ni la smpai tak cukup nafas duk settle report..sakit hati ke tak..?

Situasi seterusnye,,cik kema tahu position cik kema kt cni kalau ikut education level dorang require mereka yg ade degree..tp cik kema ade diploma je..but then, cik kema ade hampir 4 tahun pengalaman bekerja..even takde kene mengene dgn bidang skrg tp at least cik kema tahu mcm mane environment bekerja tu..tp still tak kisahla level tggi mane pn org tu, kami ni cari rezeki yg halal..even kami tak tahu mcm mane nk buat keje tu tapi kami sggp belajar..mase interview duk ckap nk provide training bagai..da 6bulan keje sume cik kema sendiri2 tnye pd senior..smpai ade senior yg tak nak layan..mcm mane..? kalau tahu aku ade diploma je,kenape tak reject awal2..? still ambik jgak kan..mcm mane..? sakit hati ke tak...?

Rasenye korang boleh imagine kot, or korang pn msti rase mcm ni gak..kite kalau da tak suke dgn org tu, kalau boleh bayang org tu pn kite tak nk tgk kan..emm..mcm situasi cik kema yg seterusnye ni..mmg part paling sedih..mase mule2 cik kema masuk keje sini, on the first day ye,, cik kema da bleh rase environment yg tak berape nk menerima cik kema sgt..yela..dorang kalau boleh prefer mereka yg ade degree n internal staff..laa..kalau nk sgt internal staff then kuarla iklan jawatan kosong tu utk dalaman je..tak payahla duk kuarkan kt website bagai..ramai je org duk cari keje yg apply..bayangkanlah..cik kema tak penah pn duk borak2 dgn boss, boss pn takde duk panggil2 kite ajak borak or bergurau..dgn org lain senyum manis, dgn kite masam mencuka..tp bile dpan org ramai elok borak dgn kite..nmpk tak betapa hipokritnye mereka..? even mase cik kema sakit pn takdenye mereka ni tanye khabar apetah lg nk dtg jenguk kite kt hospital..? kecuali kerani dua org ni la..sbb dorang pn senasib dgn cik kema..cik kema pn tak hadapla dorg datang jenguk tp at least call la or msg..bile masuk meeting, heboh yg kite kt office ni satu famili la..kerjasama penting la tp bile staff sakit teruk mcm tu, hilang plak term 'satu famili' tu ye..paling sedih bile, segale ape keje yg kite buat even dapat arahan dr die pn, sumenye kene reject or dpat complaint..boleh dikatekan hmpir semua keje yg cik kema buat msti ade complaint..buatla perfect mcm mane pun, gigihlah cik kema duk buat elok2 tp at the end,still ade complaint..still tak puas hati..helo..cik kema ni manusia biase..tak sempurna..tp cik kema belajar la..kite belajar dr kesilapan kite..tp kalau da complaint tu lgsg takde kene mengene dgn keje but still blame kite..emm..sakit hati ke tak...?

Kalau nak cerita sume ape yg cik kema rase sepanjang keje kat sini walaupun..tak lame..baru 7 bulan mcm tu..rasenye tak ckup kot..korang pn belum tentu nk bace..sedih..hari2 pegi keje pun rase mcm down je..no motivation..cik kema ade bace kalau kite buat keje tak ikhlas, nti rezeki yg kite dapat tu pn tak berkat..sebab tu ari2 cik kema gigihkan jgak hati ni..biarlah org tak suke kt kite pun, biarlah org complaint mcm2 kt kite..cik kema senyum je..cik kema buat je semua keje ikut arahan..kene marah pn cik kema tahan je..cik kema ikhlaskan diri cik kema..tak ambik port pasal org lain..tp tu la..cik kema ni manusia biase..smpai satu tahap tu mmg rase nk meletup..emm..tp nk meletup pn, nk buat ape kan..aish..sabar jela cik kema..


p/s : cube share dgn cik kema, ape yg cik kema patut buat.. :'(


Wednesday, 19 March 2014

Selamat Pengantin Baru Yaya & Zahid..

Assalammualaikum :)

Hari ni xde wordless wednesday pasal bnyk bnde nk update lepas 2mggu bercuti..amboii..cik kema still rase tak sihat lagi sbnrnye..tp kenela masuk keje gak kan, ko gile aku da 2mggu MC takkan aku nk sambung MC lgi kot..huh!!

So, selain dr demam denggi yg melanda diri ini 2mggu lepas..cik kema sibuk gak dgn wedding BFF + jiran sebelah rumah dr kecik smpai skrg..duhh..satu2nye jiran yg sebaya dgn cik kema kt kejiranan tu..gile tak sibuk, bff ko tu tmbah plak jiran sebelah rumah..biasela, hdup berjiran ni kan..jiran lain buat kenduri ibarat mcm rumah ko pn mcm tongkang pecah mcm ko yg buat kenduri..gitu..

Okay..fyi..yaya ni kawan cik kema dr sekolah rendah smpaila skrg..mmg besfren gilosss la..waktu cik kema pindah kt kwsn kejiranan tu cik kema tak tau pun yg rupenye yaya duk kwsn tu gak..yela mase tu kecik2 ko mne kisah kwan2 ko duk mane kan..hee..so, mmg excited sgt bile dpt tau kwan baik kite duk dkat2 dgn kite gak..g skolah sesame, die tumpang sekali dgn ayah cik kema..msuk skolah menengah, naik basikal lpas tu jalan kaki plak sbb rase mcm tak cool naik basikal..tak gengster katenye..yela..baru nk up kan time tu..time form4 die tukar skolah, tak kisahla sbb name pn jiran kan..tukar skolah pn apedehal..tgk muke die gak nti..tup tup..tetibe nk kawin..amboi..sedih gak la..sbb lpas kawin die trus pindah ikut laki die..so, takde dah bff+jiran yg sebaye dgn cik kema kt kwsn kejiranan kite tu nti..sedih okayhssss...tp takpe..da smpi jodoh die..die happy, cik kema pn happy..

Memandangkan yaya da book cik kema utk jd pengapit die dr tahun lepas lg, die da risau sbb cik kema still dlm wad beberape hari sblm wedding die..die punye risau smpai sggp belikan minyak kelapa dara suh cik kema minum bg cpat sihat nti nk kipas die time sanding tu..hahaha..lawak mokcik sorang nihhh..tp Alhamdulillah cik kema discharge awal..walaupn belum sihat sepenuhnye, cik kema gigihkan jgak badan ni supaye ade dgn die time die sanding+nikah tu..okay..moh layan gambar..(maafle kualiti gmbr mcm agk teruk, gune kamera phone je ponnn..)


Alhamdulillah..dgn sekali lafaz..dapat title 'Puan' dah..hee
Mase nikah hari sabtu 15/3/2014 tu mmg lawak..cik kema je pon yg ade time tu wakil dr kengkawan lain..sakit perut smpai kuar air mate + cair celak aku tahan gelak..kalau da dduk dgn yaya ni mmg tak sah kalau tak gelak..da smpai nk nikah tu pn die boleh slumber buat lawak bodoh die tu..nasib baik nikah kt masjid, behavela ckit..kalau kt rumah mahu geleng kepale org tua tgk ktorang..adehh..



Sorry sbb tak bnyk gmbar pengantin sanding..sbb cik kema da sibuk sgt mcm aku yg kawen..mahu tak nye..yaya suh cik kema berkepit je dgn die dr mule majlis smpaila abis majlis..so tak sempat nk snap pic bnyk2..takpe..nti gmbr photographer siap cik kema upload kemudian ye..hee..

jgn terkezutt..penyanyi aritu adlh adik cik kema sndiri..hee
bongsu..tak leh la nk snap gmbr normal cket..adehhh
Beginilah ari2 yg cik kema lalui 2mggu lepas..selain duk terperap kt wad tu haaa..selesai sudah majlis kawen yaya dan paling penting..Alhamdulillah cik kema semakin sihat..walaupn sendi2 tu still rase sakit2 lagi..sorila kalau entry cik kema ni pnjg benor kan..hahaha..mahu tak panjang, bnyk sgt nk cerita..tp apepun..cik kema nk ucapkan 'Selamat Pengantin Baru utk Yaya dan pasangan..semoge kekal ke akhir hayat'..:)

p/s : kalau ade yg pelik tgk gmbr cik kema snap ade plak kelibat mcm batang besi tu kan..haa..tu namenye monopod..selfie tidak lagi sesukar sebelum ini..hee..cik kema grab kt sini :) ..pegila jenguk2.. 

till thennnn...mmmmuuuaaaahhhh!!

Monday, 17 March 2014

Cik Kema is back!!

Assalammualaikum..

It's been a while kan..dekat 2 mggu cik kema tak menjenguk blog ni..maafkan cik kema..huhu..bnyk yg jadi dlm mase 2 mggu ni..yg membuatkan cik kema bnyk berfikir dan muhasabah diri..emm..

Anyway, sbnrnye cik kema baru pulih dari demam Denggi yg skrg ni boleh dikatekan hangat gak la jd kt malaysia ni..selain dr misteri kehilangan MH370 tu..emm..diharapkan jumpela kembali kapal terbang tu ye..

Begini ceritanye..ari Isnin lepas 03/03/2014 Cik Kema masuk office mcm biase, tp mase otw nk ke office cik kema da rase melayang2 je..cik kema mmg da dpat rase yg cik kema mmg nk demam sbb mlm tu cik kema lgsg tak boleh tidur..badan ni rase panas sgt, then sendi2 cik kema mmg rase sakit sgt..tp disebabkn komitmen keje cik kema gigihkan gak msuk office pagi tu walaupun rase mcm nk pitam sgt..smpai office cik kema sempat settlekn keje yg pnting2 dlu then dlm kul 9 camtu cik kema trus shoot g klinik sbb da tak boleh tahan sgt..smpai klinik check suhu doktor trkejut sgt sbb temp 42'c..ambik darah then kene injection then dpat MC 2 ari..

Esoknye disebabkan cik kema rase demam ni makin teruk, cik kema trus g klinik kesihatan Bukit Kuda..as usual ambik darah then check-up..mase tu doktor da listkn cik kema suspect denggi..dlm hati da berdoa da mase tu mntk dijauhkan la bnde2 ni..biasela kalau da g klinik kerajaan ni kan,, memandangkan cik kema still suspect lg so dorang suh dtg semula ari Rabu dan Khamis dan seterusnye kalau demam still tak kebah lagi..so, ari rabu cik kema g klinik ambik darah mcm biase..ari khamis cik kema trpakse drive sndri sbb adik cik kema ade kelas pagi..kuatkan jgak smgt, dgn sakit2 badan + demam drive sensorg g klinik bukit kuda tu..jmpe doktor, ambik darah mcm biase..tp mase ni la doktor dah mmg sahkan yg cik kema denggi..n kene masuk wad..mase tu Tuhan je tahu perasaan cik kema,,da lemah longlai rasenye satu badan bile doktor ckap mcm tu..terus masuk air then bawak g hospital besar..maka, berkampungla cik kema kt hospital selama 4 ari..

1st day :'(

last day :'(.. sakit okay kene cucuk kiri kanan..huh!!

Hari ini, barulah cik kema masuk office lepas 2 mggu cuti..tu pun, badan still belum baik sepenuhnye..doktor ade ckap yg denggi ni nak baik sepenuhnye mmg take times..paling kejap pn at least sebulan..Ya Allah, cik kema ari2 berdoa semoge cik kema pulih sepenuhnye..bahaye rupenye demam denggi ni smpai bawak kematian..tell u what, mmg cik kema bnyk muhasabah diri dlm tempoh cik kema tak sihat ni..hilang lgsg selera makan, tak boleh tidur, sakit satu badan, dgn hidung berdarah..Allah swt je yg tau mcm mane rase terseksanye..bile fikir balik, mcm ni kot rasenye kalau ajal tu makin dekat dgn kite..

Jadi, doktor cik kema ari2 pesan..banyakkan minum air masak, kurangkan aktiviti luar memandangkan cuaca kita yg tak berape nk menentu (panas memanjang..) dgn jerebu lagi..klau kene demam denggi plak, ade bnyk sgt tips2 nk bagi kurang demam..mcm yg mama cik kema buat, die suh cik kema bynk minum air 100plus (yg da dibuang gas nye) dgn makan sup ketam..+ ayah cik kema ade buat satu jus (mcm jus la ye) dr pucuk daun betik..pahitnye Nauzubillah..errr...pahit gilos..smpai skrg melekat lg rasenye kt tekak ni haa..
sesamela kite jage kesihatan dan kesejahteraan kita ye..(amboi ayat..)..

p/s : cik kema ade mention kan td, bnyk bnde jadi dlm mase 2 mggu ni..nti cik kema update lagi ye :)

till thennn...mmmuuuuaaaahhhh!!

Thursday, 27 February 2014

FemesBazaar 1st Anniversary!!!

Assalammualaikum,,

Hello uolss..sihat belaka ye..?? heee..okay cik kema nk update sikit ni..haa..kalau korang ade bace sblm ni cik kema ade cite pasal event yg berkonsepkan "flea market" kan..?? akan dtg tak lame je lagi..'Propaganda Fest' pada 8 - 9 Mac 2014 brtempat di Dataran Underground *ce klik sini*..tp la ni.....cik kema nk update kt uols sume yg mmg kaki shopping especially yg minat online shopping haa..bahawasanya....

*drumroll sikitttt*

FEMESBAZAAR NK CELEBRATE 1st ANNIVERSARY!!!


Haaa..excited ke idok umat sekalian..??? jgn tnye cik kema sbb cik kema confirm akn jwab yg cik kema excited gilosss!! mahu tak excited..selain dpat merabakkan mata serta poket korang *heee*, korang juge dpat jupe retis2 yg letops2 belaka..dorang pn akan bkak booth dorang kt bazaar ni..haa..gitu..so, date die dekat da tak jauh je lagi..pd 1 - 2 Mac 2014 brtmpat di Tierra Crest, Kelana Jaya..bg mereka yg rase mcm first time je dgr name tmpt ni kan, yg rase2 mcm tak tahu jalan..jgn risau..WAZE kan ade..search Tierra Crest n confirm die akn tnjuk jalan yg benar dan lurus..*eh*..

So,,pd korang yg rase2 nk join bazaar ni sambil merabakkan poket dan mata, jom datang memeriahkan lagi event ni..further info korang boleh follow Instagram , Facebook , Twitter ataupun blog dorang FemesBazaar dan korang boleh dapatkn senarai online shopping yg join event ni..moh la kite!!!

*untung2 bolehlah kite jumpe kat sane ke nanti..hee*


till thenn sesayangss sekaliannnssss.....mmmmuuuuuaaahhhh!!

Monday, 24 February 2014

Birthday Rara & Picnic - Setia City Park..

Assalammualaikum..

Lame cik kema tak merepek kt sini kan..bz memanjang blogwalking saje..hee..so..mcm mane weekend korang..? seronok ke idok..? ade yg da masuk duit BR1M..?? mesti da masuk kan..? silap2 da abis kot..hee..cik kema punye tak masuk lg..ke sbnrnye cik kema tak ingatla cik kema update ke tidak cik kema punye tu..lupe la..takpela..kalau tak dapat mgkn takde rezeki cik kema la kot..

Baik..cik kema sbnrnye nk cite pasal weekend cik kema aritu..sronok sgt sbb da lame tak melepak reramai dgn family..yela..masing2 sibuk kan..so weekend aritu barula masing2 dpat datang n melepak sesame kt umah cik kema..memandangkan mama cik kema yg sulung n da takde orang tua yg lain, so adik beradik mama aka makcik2 n pakcik2 cik kema sume akan dtg melepak kt umah cik kema..sejak arwah atok dgn nenek da takde, da jd kebiasaan plak dorang dtg umah cik kema..

Di pendekkan ceritanye..makteh cik kema nk celebrate birthday anak perempuan die..disebabkan da lame tak melepak sesame makteh cik kema saje datang n call yg lain2 suh dtg umah cik kema..celebrate simple2 je sebab ye la..takde plan papepun..plan hentam kromosss je namenyer...


Happy Birthday Rara :)
Tamat cerita hari sabtu..sambung plak ari Ahad esoknye..hee..memandangkan tak puas nk melepak lagi so ktorang sambung esoknye..duk fikir mane nk lepak, tetibe teringat tasik kt depan Setia City Mall..so ktorang decide nk melepak kt sane..konon2 fefeeeling la ambik angin..sekali...ambek..ramai giloss orang..mmg happening..cik kema selalu lepak sane tp selalunye malam2 jela..dgn taty..drive-thru then lepak + makan kt sane..ambik angin malam katenyerr..tp kali ni g petang pulak dgn family cik kema..

Mama Ateh yg vogue :)
lil cousie Farah n lil sister Atul (lil ke..??)




Kalau korang boleh nmpak, cousin2 cik kema sumenye kecik2 lagi kan..? ha la..fyi..cik kema cucu sulung ye kalau ikut family belah mama..kalau belah ayah cik kema jauh sikitla..tak silap cucu ke-8 kot..tp belah mama cik kema yg sulung..sbb tu la, cousin2 cik kema belah mama ni sume kecik2 belaka..cik kema dgn mkcik2 n pkcik2 cik kema belah mama pn tak jauh beza umur..sbb tu la tgk ktorang sume mcm member2 je..hee..




Dania selfie sendiri je kt tgh2 tu..hee

sista!!
Tak sangka semeriah ini rupenye taman ni da petang2..haa..yela biasenye g malam2 je..kalau dtg siang pon selalu masuk mall terus takde singgah2 tasik bagai..seronok tgk bdak2 aka cousin2 cik kema main giant balloon tu..hrp maaf la sbb cik kema tak upload pic kt sini time cousin cik kema main giant balloon tu..pic sume dlm kamera adik cik kema..hee..pic2 cik kema ni sume snap pakai phone je..kamera tak sempat nk charge bateri..emm..pandai kan..?? huh!!

Apepun..cik kema harap aktiviti mcm ni dapat lagi ktorang buat same2 dgn lebih kerap..yela..walaupun masing2 sibuk dgn hal masing2 tp..family comes first..penting ye tu..cik kema harap korang pon dapat buat aktiviti mcm ni dgn family korang sume..hee..dan..kalau2 ternampak cik kema kat sane, sudi2lah tegur cik kema ye.. :)

till then.....mmmmmuuuuaaahhhh!!



Sunday, 16 February 2014

The 5th Malaysia International Shoe Festival 2014

Assalammualaikum..

Hey everyone..cik kema is back..gitu ayat..hahaha..btw..happy weekend uolss..selamat beristirehat katenyerrr kan...amboiiii..

Okay..cik kema juz nk bg quick update jerr...tgh cik kema survey2 event menarik utk di join, cik kema terjumperrrr event letooppppssss ni..OMG cik kema excited gilossss....!!!

THE 5th MALAYSIA INTERNATIONAL SHOE FESTIVAL 2014!!!!!



Tell u what..event ni diadakan sempena dengan program Visit Malaysia 2014..ohmaiiii...cik kema mmg excited sgt..last year x silap cik kema pn ade shoe festival mcm ni gak tp cik kema tak dapat join sbb cik kema kene keje time tu..so,this year..cik kema pastikan cik kema nk serang festival ni..!!

So,,korang sume..especially ladies la ye..yg gentleman pn get ready gak..get ready nk koyak rabak poket belikan kasut utk partner msing2..hee..cik kema gurau je ye..tak silap cik kema kasut yg ade nti tak semuanye utk ladies je..utk gentleman pn ade..jadi..mark ur date fellas!!! n See U There!!!

till thennnnn....mmmmmmuuuuaahhhh!!



Friday, 14 February 2014

Ada apa dengan Valentine's Day...??

Assalammualaikum,,

Hari ini 14 Februari 2014..kata mat saleh hari berkasih sayang..yg kite Islam ni pn duk terhegeh2 nk sambut valentine bagai nk buat ape kan..? aishhh..cik kema tak faham kenapa ramai yg sibuk membangge2kan perayaan mcm ni..? apa yg mereka dapat agknye ye..? 

" Islam MENOLAK konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine's Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat akidah Islam "

"Hukum Islam jelas dalam hal MELARANG umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W :

"Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk  dalam kaum tersebut"
"Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak"


"Bersama-samalah kita ye"


till thenn... :)

Wednesday, 12 February 2014

Tolong Cik Kemaaa..pwissshhhh..

Assalammualaikum..

Cik Kema perlukan pertolongan sikit la dr korang semua..fyi..cik kema akan travel ke Korea, Insyallah bulan November tahun ni..so, skrg cik kema dgn geng2 cik kema dlm perbincangan utk senaraikan semua aktiviti yg menarik, tmpat2 best, mkanan sedap2 n accomodation + transport etc....memang lame lg pn bulan November tu..tp pejam celik pejam celik makin dekat da..huu..

Jadi..cik kema nk mntk tolong dr rakan2 blogger sume, kalau korang tahu or penah bace or ade kawan2 yg penah travel ke Korea (especially mereka yg ade blog)..boleh x tgglkan link kt comment..?? cik kema nk buat research skit2 + blogwalking.. kerjasama korang amatlah cik kema hargai..untung2 cik kema boleh buat GA ke..hadiah misteri dr Korea..hee..tq in advance sesayanggggss sekalian!!

till then.....mmmmmuuuuaaaahhhh!!

Wordless Wednesday #3

Assalammualaikum :)





Tuesday, 11 February 2014

MINI GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY TENGKUBUTANG

Assalammualaikum :)


 Klik sini cepat :)


Sempena birthday Tengkubutang, dia ade buat "Mini Giveaway Happy Birthday Tengkubutang" kt blog die..so cepat2lah join :) ..

Untuk Tengkubutang,

Cik Kema ingin mengucapkan Selamat Hari Jadi..semoge panjang umur, murah rezeki dan sentiasa dilimpahi dengan keberkatan Allah swt dan Tengkubutang sentiasa dipermudahkan dalam segala urusan hendak-Nya.. :)

Have a BLAST on your BIRTHDAY!!!



till thennnn....mmmmmmuuuuaaaahhhh!!

Ianya semakin menghampiri kita..



Mati...
Ianya semakin menghampiri kita..
Mungkinkah 5 minit lagi? 10 minit lagi? ataupun...sekarang..?
Tiada siapa yang tahu.. melainkan Allah swt Yang Maha Mengetahui..

Mati...
Ianya semakin menghampiri kita..
Bagaimana..?
Mungkinkah dengan sakit tua? ataupun kerana bencana?
Tiada siapa yang tahu.. melainkan Allah swt Maha Pencipta..

Mati...
Ianya semakin menghampiri kita...
Sedarlah diri wahai umat sekalian..
Sekiranya ia datang, tiada apa yang dapat menghalang..
Tiada apa yang dapat dibawa sebagai peneman...
Hanya amalan sebagai bekalan...

Mati...
Ianya semakin menghampiri kita...
Adakah kita sudah bersedia...?



Wednesday, 5 February 2014

Propaganda Fest 3.0

Assalammualaikum,,

Baik..kalau korang bace entry cik kema yg sblm2 ni, cik kema ade ckap yg cik kema ade g satu event yg bertemakan 'flea market' kan..? Damansara Street Fest tu..ok..mcm cik kema ckap DSF maybe akan buat lg event yg same dlm bulan March or April..tapi..la ni cik kema nk update sikit, satu lg event yg boleh dikatekan lebih kurang la mcm DSF tu..nama diaaaaaaa..

Propaganda Fest 3.0..'One Big Fashion Festival'

Wahh..'One Big Fashion Festival' okayhhhh..sesuai benor la utk kite2 ajerrr..hee..event ni akan diadakan pada 8 & 9 March 2014,..(boleh bace kot kat poster nun)..dekat mane, dari kul bape sume ade kt poster tu..cik kema excited sgt da nihh..hee..da pakat2 dgn taty nk book date..tapi malangnyaaa..taty ckap die maybe tak boleh nk pegi sebab die nk jemput adik die kt UM Kelantan nun..so, jawabnye..cik kema kenalah paksa adik cik kema..hee..tp kalau nk bawak adik ni kenela spend duit lebih sikit...al-maklumlah..adik belajar lagi..katenyerrrr..

So, kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi pasal event ni,bolehla follow instagram/twitter/facebook dorang..refer kat poster nun ye..Ins sha Allah, kite boleh jumpe kat sane ke nanti...heeee..


till thennnn..mmmmmuuuuaaaahhhh!!

Wordless Wednesday #2

Assalammualaikum :)





Monday, 3 February 2014

Jenjalan CNY 2014..Part 1...??

Assalammualaikum..

I'm back..gitu..hahhaa..okay..seperti yg cik kema janjikan tadi..cik kema nk cter lagi la pasal aktiviti cik kema weekend aritu..lepas sakan berjalan kt 'Damansara Street Fest' tu, ktorang gerak g Sunway Pyramid..dgn harapan yg tggi menggunung, nk makan Korean Street Food sbb yg kt SS15 tu tutup..tekak taty teringin sgt nk makan lempeng seafood die..so,,dlm kul 12 cmtu bergerakla kami ke Sunway Pyramid..

Al-kisahnye..sesudah sampai kt Sunway Pyramid, maka dgn bergegasnye ktorang tuju Asian Avenue sbb nk  ke KSF tu..tapi.....ttup gak..sedih pedih pilu gitu bagai..haa..endingnye lepas meraban2 jap, ktorang decide nk makan Sushi King jela..fefeeling cam korea gak la kater taty..tell u what..cik kema mmg tak bape minat sgt sushi king ni..cik kema suke sushi tp..makan kt Sushi King ni tak bape minatla..*ape aku merepek ni??*

jgn tnye cik kema ni name die ape..sumpah tak igt..ni je yg bleh masuk tekak pun..

yg ni taty pnye..pun boleh la telan..

yg ni adlh sebahagian je ye..sblm2 tu lg tggi pinggannye..hee..cover sikittt...
Sesudah perut kenyang, sambung meraban balik..tp disebabkan rase mcm awal sgt nk balik, so ktorang plan nk tgk wayang plak..hala ke atas konon nk tgk cter ape yg available..adoooooiiii...ramai gilosss orang weyh..pening cik kema..so dgn duka lara, ktorang pn gerak la kuar dr sunway pyramid..dtg semate2 makan je..tu taty kate..membazir parking rm3..kalau tahu g makan tmpat lain..huhu..

my lesbo partner..taty :)

pose dulu sblm kuar..

'us'

Maka..lepas je ktorang kuar dr sunway pyramid, terus duk fikir kemane agknye hala tuju yg seterusnye..at the end, ktorg plan nk tgk 'I, Frankenstein'..kt GSC Setia City Mall..jauh ko perjalanan ktorg..dr Damansara - Sunway Pyramid - Setia City Mall..ambekk..nk berjalan sgt kan..haa..sesampai ktorg kt sane..dgn hampanye, pun penuhhhh..stress betol..tp ktorg beratur gak dgn harapan sempat kot nk kejar  'I Frankenstein' tu kul 2.45 petang..tp..biasela kan..cliche utk drama arini, ktorg tak dapat pun nk tgk yg kul 2.45 petang pnye..next kul 8.10 mlm..mmg tak la semate2 nk tggu smpai malam kan..duk fikir2 lg..endingnye.......

sekali dua movies kau....haaa..

Tgk dua movies...!!! sebab nk tggu Robocop kul 5.50pm tu lame sgt, so ktorg layan la 'Jangan Pandang Belakang..Boleh'..overrrr kan..hahaha..later,,cik kema bg review dua cter ni..la ni..cik kema nk p lunch sat..hehe..lapar suda..

till then....mmmmmuuuuuaaaaaahhh!!

p/s : rajin cik kema menaip arini..hahaha

Damansara Street Fest...

Assalammualaikum..

Amacam cuti aritu..? sakan berjimba..? hee..samela kite..jalan dr pagi smpai malam..lepas tu tuan n puan besar bebel sambil layan buletin utama..#eh..

So, balik kepada title post kite arini..korang tau tak 1 & 2 Februari 2014 yg lepas, ade satu event kat Encorp Strand Mall, Kota Damansara yang bertemakan 'flea market'..Damansara Street Fest..wow!!..mmg happening gilosss..lebih kurang 100 online boutique yg join event..n bermacam2 jenis barang mcm pakaian,kasut,beg,shawl n segala macam aksesori dijual..sumpah best okayhh..mmg rambang mata..

Nak dipendekkan ceritanya..cik kema tau event ni pn dari Instagram kakak maneh @fashionrepublickl ..cik kema mmg suke sgt beli barang online..ni salah satu drpd online butik yg cik kema rajin window shopping..atau pn yg ni @thegeroboc ataupn @ashannas..sume cantik2..jadi, dorang ni duk citer la psal Damansara Street Fest ni..n dr situ la cik kema tau,n cik kema terus set date dgn taty..

Welcome to Damansara Street Fest :)
Event ni start dari kul 10 pagi sampailah 10 malam..ade mcm2 aktiviti selain dr shopping..hee..tak silap cik kema ade mini konsert kot..tp artisnye..tidaklah cik kema ketahui..huu..cik kema dgn taty smpai kt sini dlm kul 9.45pagi camtu..memandangkan jalan tak sesak sebab mgkn mase tu raya cina kan so laju je taty drive..kalau kene speed trap,cik kema tak nak tanggung ye taty..hee..ouh lupe..event ni dua hari tp cik kema dgn taty mampu pegi ari pertame je..sebab ade hal lain pulak..

Kalau korang boleh nampak, tu la senarai2 butik online yg join event ni..

Boots cik kema pakai tu ade kat @fashionrepublickl..n Taty sempat grab dua pasang okay..hee
Memang best sgt event ni..serius happening giler..kalau korang rajin follow insta owner2 butik, korang boleh jumpe depan2 dgn dorang..mmg sume friendly abis..haaa..ni cik kema nk share sikit la dgn korang ye..hee..kasut yg cik kema pakai tu actually boots..mmg stylo abis..selesa pling penting..taty smpai grab dua pasang lagi..standby nk bawak g korea nti katenyerrr..hee..p la singgah tgk2 kt insta die..(link cik kema da bagi kt atas ye)..then..cik kema sempat beli sepasang kasut sarung yg sumpah selesa mcm nk arwah..katenyer..hee..owner die tak lain dan tak bukan 'The Geroboc' (link ade kt atas ye sayang)..

Lepas beli pagi tu, petangnye terus pakai ye..excited punye pasal..hee
Haaa..gitula mggu lepas punye citer..tp ni baru part 1 ye..haa..ade lagi part 2..nti cik kema sambung..cik kema nk bagi review utk filem 'Jangan Pandang Belakang..Boleh' dan 'Robocop'...amboi..sampai dua kan..tu la penangan kalau da kuar dgn partner lesbo cik kema ni ha..ouhh...satu lagi..tak silap cik kema, Damansara Street Fest ni maybe akan diadakan lagi..mungkin April or May tahun ni..so,kalau korang nk tahu lebih lanjut..follow la insta ni @damansarastreetfest ..mungkin kite boleh jumpe kat sane ke..hee..

till then....mmmmmmuuuuuaaaaahhhh!!

Friday, 31 January 2014

Chinese New Year 2014

Assalammualaikum..

Di kesempatan hari cuti ni,,hehehehe..cik kema nak la gak wish Happy Chinese New Year khususnye kepada kaum Cina..haa..tahun kuda ye tahun ni..kemaen masing2 bolehla lari laju2 mcm kuda tahun ni ye..hee


So, kepada yang cuti2 tu..nak berjalan2 bagai..berhati2lah ye..igtlah mereka yg tersayang..amboi pesanan cik kema..hahaha..sekali lg..Happy Chinese New Year n Happy Holiday!!!

till then...mmmmuuuuaaaahhh!!!

Thursday, 30 January 2014

2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN

Assalammualaikum :)


2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.

MakanMakan : Big Brother, Seksyen 7 Shah Alam

Assalammualaikum..


Baru pagi td cik kema buat entri tentang cara cik kema nk releasekan stress kan..kalau korang bace, salah satu cara cik kema adlh dgn makan..hee..ye..dgn berbesar hatinye cik kema nk citer kt korang, tgahari td mase waktu lunch cik kema p makan kt Restoran Big Brother yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam..dekat2 dgn Jakel tu..kalau ikutkan, ni kali ke-2 cik kema p makan kt sini..1st time last year mase cik kema kuar dgn bff cik kema..

Ape yg best kt restoran ni..?? emm..klau tnye cik kema,,cik kema akn jwb sbb portion dorang yg besar dan paling penting, rase makanan tu sendiri..kalau portion je bnyk tp rase hampeh, tak menarik gak kan..so far, cik kema berpuas hati makan kat sini..dan servis dorang pun not bad..cepat walaupn kdg2 tgk dorang mcm kelam kabut sikit..biasela customer ramai kan..

So, untuk hari ni cik kema makan Breaded Chicken Chop..memandangkan dorang ade set combo so ape yg cik kema order tu dtg sekali dgn Sup Tomato (rasenye la) dan Garlic Bread yg tidak berape nk bread sgt..keras mcm biskut je tp sedap..hee..lepas tu sekali dgn air yg kite boleh pilih same ade nk Lime Juice or Hot Tea..mmbr cik kema yg sorang tu makan Fish n Chip..





Tomato Soup + Garlic Bread


Fish n Chip..


Breaded Chicken Chop


Yang best pasal chicken chop kt sini adlh kerana dorang taburkan kentang goreng tu atas pinggan,kemudian dorang letak ayam tu n kuah kat atas ayam..lepas tu coleslaw dorang unik sbb color purple..sekali tgk mcm tak boleh makan,tp..jgn pndg pd rupa..rasenye sedap okayhh..utk chicken chop ni tak silap cik kema, ada dua jenis..satu yg mcm cik kema makan ni, Breaded Chicken Chop..rasenye yg ni die mcm goreng dgn tepung kot..satu lg Grilled Chicken Chop..haa..nmpk beza die cmne..bg cik kema rasa dua2 jenis chicken chop ni marvellous!!

Ape pun..bnyk lg menu2 lain yg cik kema tak penah cuba lagi..so cik kema da ckap dgn mmbr2 cik kema yg cik kema nk repeat makan lg kt sini..tp mgkn kali ni cik kema nk try pasta die pulak..hee..so, kalau korang sume nk try makan kat Restoran Big Brother ni..di persilakan.. :)


till then....mmmmuuuuaaahhh!!

Cara Saya :: Kurangkan Stress..

Assalammualaikum..

Baiklah..arini cik kema nak share kat korang sume cara bagaimana cik kema kurangkan stress cik kema ni ha..ni care cik kema ye..korang sume pn mesti ade cara masing2 kan..sblm tu cik kema nk tau la korang sume tau tak stress tu ape..?? hahaha..budak umur 2 tahun pn tau rasenye stress tu ape takkan korang tak tau kan..faham cik kema, stress tu equal kpd tekanan..mcm2 jenis stress ni..stress kerja, stress belajar, stress dlm perhubungan, stress *bla bla bla*  ...macam2la..korang g google ye..hee..

Jadi, mcm mane nak kurangkan stress ni..?? ade bnyk care sbnrnye..korang bleh google sndiri..sbb ape yg cik kema nk share ni adlh care cik kema sndri..ehh..cik kema stress gak ke..? mau tak stress..kategori stress cik kema ni tergolong dlm stress kerja..haa..bile org dgr sume ckap..'ala, keje mane yg tak stress kan..?'..yela..so sbb tu cik kema ada cara cik kema sndiri..*maybe cara korang pn lebih kurang kot..hee*

1. Karaoke aka melalak la ko sekuat hati..
iye..ni care yg pertame ye..cik kema mmg suke sgt menyanyi..tp tu bukan gerenti yg suare cik kema ni     merdu sgt ye..hee..ni sume bermule dr bff cik kema iaitu Taty..die yg ajak cik kema g karaoke ni n dari situ bru cik kema mcm trfikir yg sbnrnye bile kite menjerit (nyanyi la tu) ni secara tak lgsg kite akan rase lega..so, contoh salah satu lagu 'wajib nyanyi masuk list' utk cik kema adlh She's Gone - Steelheart..ouh kalau nyanyi lagu ni mmg cik kema rase puas giler kot..rase mcm sume stress tu relieve kejap..lagu lain mcm Gemuruh - Amy Search & Awie..sume stok lagu2 yg mencabar vokal korang la..hee.. (lepas tu balik suara pun hilang)

2. Lepak dgn Besties then...Makan..
haa..bab makan ni cara yg boleh dikatakan mcm bahaya sikit ye..cik kema mcm tak bape nk galakkan sgt la utk korang..tp utk cik kema, cik kema hentam jerrr..hee..kebiasaannye cik kema akn ajak bff cik kema mcm Taty, Mimie or Alin (since da jd Puan mybe jarang la kot lepas ni)..ktorang akn kuar lepak mane2 restoran yg selesa..selesa utk ktorang borak dan gelak tak ingat dunia..contoh mcm Korean StreetFood yg cik kema pnah cter sblm ni..takde org nk tegur kalau kite gelak kuat2 pun..lpas tu order segale jenis mknn yang mampu utk dimakan..then makan la..heee..bile lepak dgn bff ni cik kema rase cik kema bleh cter ape je dgn dorang..lg plak ktorg jenis yg takde involve feeling2 ni,,mksudnye mcm cepat tersentap ke, tak boleh bwak gurau ke..euww..tu bkan ktorang ber-4 la cternye..kami bukan geng sentap..#eh

3. Drive..tengok pemandangan..then inhale..n exhale..
okay..care ni mgkn pelik ckit bg korang..tp cik kema sgt suke memandu..ye..drive kereta kt highway..tekanlah minyak tu then pegi la mane2 pun..jgn tak tahu cik kema penah drive sensorg dr klang terus nk masuk ke seremban sane..lepas tu jenuh patah balik..haha..cik kema suke drive sorang2 lpas tu feeling layan lagu sambil tgk pemandangan kiri kanan..n cik kema penah drive msuk kawasan padi area tanjung karang tu,tgk pemandangan bagai,,cantik,rase tenang je..tapi..tanpa pengetahuan famili cik kema..ye ni pun bahaye gak..sbb sensorg je kan..takotla jadi pape ke..yg ni cik kema tak bape galakkan..even cik kema pn da jarang da buat ni..klau buat pun cik kema inform family dulu..

4.Tidur.. :')
dalam bnyk2 cara, cara ni paling best sekali cik kema fikir..hee..lega kepala bile dapat tidur kan..cik kema plak jenis yang mementingkan jumlah waktu tidur cik kema..cik kema akan pastikan cik kema dapat tidur yg cukup at least 7 jam..biasenye kalau time waktu bekerja tu, lepas Isyak cik kema da standby da..n lg satu..cik kema jenis yg sblm tidur msti nak mandi..org kate tak baik mandi malam2 kan (faktor kesihatan kot), tp tu la habit cik kema..cik kema mmg jenis yg tak boleh tidur kalau tak mandi..badan rase tak selesa je nanti..macam mane nk tido kan..

5. Ambil Wudhu' dan Solat lah..
ye..cara yg paling berkesan dan efektif..bile rase stress tu mcm da tak boleh nak bendung sangat, ambillah wudhu' then solat la..tak pun kate arwah nenek cik kema dlu,,sambil2 buat keje, dlm stress2 tu berzikir..yg ni pn kdang2 cik kema amalkan..tp jujurlah,,dlm keadaan stress ni kdg2 kite terlupe kan..yg tu cik kema mengaku..so..care paling terbaik sekali adalah dekatkan diri kite dengan-Nya..kite kene igt, ape yg terjadi kt kite skrg ni sume adlh kehendak Allah swt..tp setiap ape yg berlaku tu pasti ada jalan penyelesaiannye..usaha dan tawakkal la ye..hee



So..gitula sedikit sebanyak cara2 nak kurangkan stress style cik kema..hee..cik kema penah dgr org ckap..yg kite ni mmg tak leh lari dari stress..mgkn kite tgk org lain mcm hepi je,mcm takde mslh je..then kenape kite je yg nmpk bermasalah,kite je yg nmpk stress..kite tak tahu dlm hati org lain tu..mgkn die pn ade mslh dan stress mcm kite gak..and kite pn tak leh nk stress selalu sbb takot nanti jd penyakit lain plak..bahaye tau..


okay..till thennn..mmmmmuuuaahhh!!!

Wednesday, 29 January 2014

Tahniah Zamir - MasterChef Selebriti Musim Ke-2

Assalammualaikum,,,

hye uolls..uols sume tgk tak MasterChef Selebriti Musim Ke-2 ni..? ya ampun..cik kema pn tgk gitu2 jerrr..hee..kt rumah tu, Puan Besar je yg layan MCS ni..tak pernah miss setiap episod okay..klau ter'miss pn, msti tgk yg da record..skrg da pndai Puan Besar duk record2 cter kt Astro tu..hahaha..

apepun,..tahniah kpd Juara MCS utk musim kali ni iaitu Zamir..mlm td cik kema tak tgk pn final MCS ni..cik kema tau pn for sure la dr mama aka Puan Besar cik kema...tahniah ye Zamir..dhla cute, pndai masak..adeehhh...tragis..mne nk cari lelaki mcm ni lg ye..hee..Congratulation Zamir!!

pic ehsan dr incik Google :)

till thennn...mmmmuuuuaahhhh!

Wordless Wednesday #1